woensdag 6 februari 2008

Terug in Liberia

We zijn er weer, terug in Liberia.
Na een goede vaart van bijna 6 dagen zijn we dinsdagochtend in alle vroegte de haven binnengevaren. We waren om 7 uur precies voor de ingang van de haven.
Op het dock waren ze al bezig om de ceremonie voor te bereiden. Er waren 2 koren en een aantal gasten. Heel eerlijk gezegd had ik veel meer mensen verwacht, maar misschien was dat niet mogelijk ofzo. We werden hartelijk welkom geheten door degenen die er waren, met zang en toespraken.
Het is vreemd om weer terug te zijn, maar het voelt ook een klein beetje als thuiskomen. Vanavond even naar een dorpje geweest met een paar man van het schip. Daar gaan een aantal altijd heen naar de kerk, heel mooie omgeving. De mensen zijn erg blij dat ze ons weer zien en roepen ons toe op straat. Welcom back, Mercy Ships!
We hebben een poosje in het dorp gezeten op een bankje van bamboe met de sterrenhemel boven ons, verder geen licht daar, alleen een paar zaklampen. De kinderen zwermen meteen om je heen en willen allemaal tegelijk je hand vasthouden, je aanraken en vooral je haar voelen.......
De pastor van het dorp was erg blij dat we er weer waren en heeft met ons gebeden, zoveel dankbaarheid. wat is er toch een nood hier en dan voel je weer waarvoor je hier echt bent. Ik ben blij dat we er weer zijn en ga er nog een paar mooie weken van maken.

Morgen ga ik met nog 3 van de medical afdeling op pad naar het JFK ziekenhuis en locale klinieken om uitnodigingen te brengen voor de medische receptie die we volgende week woensdag hebben.
Het is de bedoeling om artsen en verpleegkundigen uit te nodigen, om op die manier weer een eerste contact te leggen. Ik vind het leuk om even op pad te mogen gaan, ben nog niet in al die locale klinieken geweest, dus weer wat nieuws.
Gister hadden we een beetje een luie dag na aankomst, iedereen was moe. We waren allemaal al voor dag en dauw op om te zien of we er al waren. De laatste 2 dagen van de sail hadden we erg geschommeld, gelukkig niet ziek geworden, maar wel slecht geslapen, omdat je steeds bijna je bed uitrolde. Dus weer even wat slaap inhalen.
Vandaag is iedereen weer los gegaan en wordt alles weer opgebouwd en ingericht op de afdeling en de operatiekamers en het dok wordt weer ingericht en de tenten weer opgebouwd en noem maar op. Vrijdag gaan we met wel 7 auto's naar het vliegveld om 30 nieuwe mensen op te halen, en zo begint het schip weer vol te stromen.
Het weer is goed, het is het droge seizoen en dat is goed te merken. Wel weer wennen dat je na 1 minuut al loopt te zweten, maar hier op het dok is vooral 's avonds een heerlijk briesje.
Hier alvast een paar foto's van de aankomst, er volgen deze week nog wel een paar.



Het schip wat aan de andere kant van het dok ligt, wordt bewaakt door de UN slodaten.
Het is 50 mijl uit de kust van Liberia opgepakt met 2,5 ton cocaine aan boord met een waarde van meer dan 300 miljoen dollar.
Alle cocaine is verbrand de dag voordat we aankwamen hier langs het dok. Het was de bedoeling via Liberia de cocaine door te smokkelen naar Europa. Het is me wat, er gaat hier heel wat om als je dat zo weer hoort. Er is veel corruptie en onrust op het moment.
We zijn echt weer gewaarschuwd wat betreft de veiligheid op straat en noem maar op.
Nou, dit was het weer even, wordt vervolgd zal ik maar zeggen............

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Fijn dat jullie weer behouden zijn aan gekomen en ik zag inderdaad nogal wat lege stoelen bij de tribune.Ze hadden vast ook op je moeder en mij gerekend,maar helaas.
Heb je nu al spierpijn van het weer in elkaar zetten van de bedden en het weer opbouwen?
Het is goed dat je weer voelt waarom je daar bent en ik wens je deze weken alle zegen van boven om nog te doen wat je hart je in geeft.
Liefs Metty

Anoniem zei

Hoi Mirjam,

Blij te lezen dat je weer goed bent aangekomen.
We vonden dat er toch nog aardig wat mensen op de kade stonden.
Ik reageer wat later dan gewoonlijk omdat ik nog niet opgeloste problemen met de schotel heb.
Veel voldoening gewenst met je werk voor het laatste eindje.

Groetjes,

Klaas en Wiesje

Anoniem zei

hai Mirjam
goh joh jij bent ook niet tevreden
[grapje] staat daar een halve kade vol voor je te zingen.... hahaha ziet er leuk uit hoor die mensen die jullie verwelkomen!
gelukkig zijn jullie weer goed aangekomen, en komen er deze week meer mensen!! nou voorzichtig maar met al die onrust!! veel succes en Gods zegen! liefs Marian