zaterdag 7 juli 2007

1e Dress Ceremonie aan boord van de Africa Mercy!!!


Donderdagochtend hebben we groot feest gehad op de afdeling. De 1e drie vrouwen waren klaar om naar huis te gaan. Geen 'total makeover', maar weer droog ! Dat op zich geeft als resultaat ook een total makeover alleen dan van binnen en de blijdschap straalt eraf. Sommige vrouwen zitten de hele dag te glimlachen in hun bed, zo blij en dankbaar dat ze genezen zijn. Dit houdt in dat ze niet meer alleen staan, niet meer gemeden worden, gepest worden, niet meer altijd nat zijn van urine, niet meer stinken, weer naar een kerk kunnen zonder eruit te hoeven lopen omdat alles nat is, niet dagelijks hun rokken hoeven te wassen en noem maar op.

Elke vrouw die met ontslag gaat krijgt een nieuwe outfit, nieuw ondergoed, oorbellen en een armband en heel erg belangrijk, een identiteitskaart die hun recht geeft op een keizersnee hier in een ziekenhuis in Monrovia. Ze hoeven dit niet te betalen, dit doet Mercy Ships voor hun.
Zodra ze weer zwanger worden ( liefst niet in het 1e jaar) kunnen ze als ze de baby voelen bewegen naar dit ziekenhuis en krijgen ze prenatale zorg en een keizersnee.
Veel vrouwen willen nooit meer kinderen krijgen maar de meeste vrouwen hebben er weinig over te zeggen als ze (weer) een man krijgen of vriend. Helaas is dit hier nog heel moeilijk, de mannen denken dat alles weer oke is, maar dat is het dus niet. Ze kunnen geen kinderen meer op de natuurlijke manier baren, want dan zal de baby hoogstwaarschijnlijk sterven en de vrouwen zullen weer net zo beschadigd zijn als ze kwamen en weer urine lekken, dag en nacht.

Maar het was dus groot feest, het dak ging er bijna af ( als dat al kan op een schip), zingen, dansen, klappen en getuigenissen geven over hun leven en hoe ze op God hebben vertrouwd.
1 vrouw is tijdens de opname tot geloof gekomen, ook heel bijzonder. Na de dienst krijgen de
' ladies' een bijbel mee naar huis.
De tranen liepen me weer over de wangen, het zingen is soms zo intens mooi, daar krijg je kippenvel van. Het is geweldig om hier getuige van te mogen zijn en aan mee te kunnen werken om alles tot een goed einde te brengen.
Even een paar foto's van donderdag.


De armband, heel eenvoudig met kralen, maar met betekenis. De kleuren staan voor de vruchten van de Heilge Geest:
rood: love- paars: joy- wit: peace- lichtblauw: patience- oranje: kindness- groen: goodness
roze: faithfullnes- blauw: gentleness- geel: self control.











Er zullen nog veel van deze ceremonies zijn, morgen is er ook weer 1, dan gaan er 6 vrouwen weg. Het gaat goed.
Helaas zijn er ook een paar vrouwen waarbij het minder goed is gegaan, dit omdat ze toch ernstiger beschadigd zijn dan gedacht werd. Dit is enorm triest, eerst zie je de hoop in hun ogen en na de operatie is er weer dat diepe verdriet. Dit is erg moeilijk om mee om te gaan, we kunnen alleen maar hopen en bidden dat de vrouwen de kracht krijgen om verder te gaan.
Er zijn enorm veel vrouwen in Afrika die deze problemen hebben, de nood is enorm groot. De 3 volgende screeninglijsten zijn ook al bijna vol. Regelmatig komen er vrouwen naar het dok, die we dan een kaart mee geven voor een volgende screening.
Gelukkig kan het grootste deel van de vrouwen wel met succes geopereerd worden en dat maakt dit alles heel bijzonder en waardevol.
Goed weekend!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Mirjam,
Daar was je al weer met het belangrijke nieuws van deze week.
Geweldig hoor.Wat eeen blije gezichten.Zo moet je dan ook daar alweer afscheid nemen toch?
Hoe is het weer? Hier is het nog steeds wat herfstig.
Ella en Henk zijn donderdag in nederland aangekomen.Volgende week zie ik ze.De ,,griep " is weer wat op zijn retour en dus ga ik maandag weer aan de slag.
OOk jij een gezegend weekend toegewenst.O,ja anko is 1 ste geworden met de zeilrace naar Hull.
kijk maar eens op www.harlingen en de wadden .

groeten Metty

Anoniem zei

lieve Mirjam
wat een zegen voor die vrouwen en inderdaad wat zien ze er blij uit!! maar ook wat jemmer dat er toch vrouwen zijn bij wie het niet lukt!! wat een totaal andere cultuur dan bij ons! Ja als je hier zo zit met alles bij de hand, kan je je haast niet voorstellen dat het daar zo heel anders is!! Fijn dat jullie toch zoveel voor hun kunnen betekenen! liefs marian