zaterdag 30 juni 2007

Wat een week!!

Alweer een week voorbij, de dagen vliegen om. In vogelvlucht zal ik verslag doen van de afgelopen week.

Maandag was de screeningdag, en onze gebeden zijn verhoort, het is achteraf gezien de enige droge dag en nacht geweest deze week, wat een genade!! Ook konden we bijna iedereen een afspraak geven voor operatie de komende 3 weken. 4 vrouwen konden we echt niet meer helpen, heel triest. Deze vrouwen worden wel opgevangen en er wordt met ze gebeden en indie nodig komen ze in de palliatieve zorg, wat inhoudt dat ze thuis bezocht worden en pijnmedicatie krijgen als dat nodig is. Verder verliep de dag prima, het was warm, maar alles beter dan hoosbuien die we de rest van de week hebben gehad.




De tenten op het dok, in het middengedeelte is de wachtruimte, om 7 uur 's ochtends zat het al helemaal vol. In de tenten wordt de voorgeschiedenis afgenomen en onderzoek door de artsen gedaan en als dan blijkt dat er geopereerd kan worden, wordt er bloed afgenomen en krijgen de vrouwen een afsprakenkaart mee voor opname.





De eerste week zit er op wat werk betreft, er zijn al een flink aantal vrouwen geopereerd en tot nu toe geen nare complicaties. De komende week zullen we de 1e ontslagen alweer hebben die gepaard gaan met een dress ceremonie, groot feest. De vrouwen die nu geopereerd zijn en 'droog' zijn prijzen en danken God voor deze ommekeer en ze hebben met elkaar een goede tijd op de afdeling. Gister zat ik met 10 vrouwen vast in de lift, we waren naar dek 7 geweest even lekker naar buiten en ze mogen geen traplopen. De meeste vrouwen hebben nog nooit in een lift gezeten en uitgerekend op de terugweg zakten we te ver door. Ietsje teveel aan kilo's denk ik. Oei........ gelukkig konden we bellen en heeft iemand ons er uit gered. We zijn maar gaan zingen, dat helpt altijd!!!

Verder ben ik nog op onderzoek uitgeweest naar de Oost Vlieland en ben aan boord geweest!
Zondag op de fiets naar de pier en toen ik dat hier aan boord vertelde aan een paar andere nederlanders was het gauw geregeld dat we in de reddingsboot even er naartoe konden.
Super was dat, alles bekeken binnenin, volgens mij niet veel veranderd aan boord. Ik heb een stukje geschreven voor de Harlinger Courant, misschien wel leuk voor oud Harlingers en Vlielanders. In de gaten houden dus.
Het schip wordt nu dus gebruikt als (nog steeds) passagierschip om vluchtelingen uit Liberia weer terug te brengen vanuit Ghana of Sierra Leone. Binnenkort vertrekt het schip weer.


Gister is de Anastasis vertrokken uit de haven van Monrovia. Dat was best wel even ontroerend moet ik zeggen. Het schip heeft tenslotte dik 28 jaar dienst gedaan en heel veel betekend voor heel veel mensen in West Afrika, en ook voor de bemanning. Bijzonder hoor, nu de laatste vaart naar Indie waar ze ontmanteld zal worden.
Ik heb wel even een traantje gelaten....................


Daar gaat ze dan, uitgeleide gedaan door een loodsbootje, we hebben staan zwaaien tot we het schip niet meer zagen.
Nou het was weer een hele volle week, vandaag regent het weer pijpestelen, dus echt even een dagje uitrusten en bijkomen en website bijwerken enz. enz.
Goed weekend allemaal en Gods Zegen,
Mirjam

1 opmerking:

Anoniem zei

Lieve Mirjam,
Wel weer een erg intensieve week hoor.Wat zie je er goed uit zeg .
Vandaag in Nederland helpt (eo) vanuit zuidafrika in een kliniek rond gekeken,Veel aan jou gedacht.
Er kwam een jonge vrouw binnen met een baby in stuitligging,de weeeen waren de dag ervoor al begonnen.Ze had het geluk dat een auto voor haar was,maar ze had zo niet vervoerd kunnen worden.
De baby was al overleden.heel verdrietig.Verder veel ondervoedig en geen materiaal.
Zelg flinke koorts en echt erg verkouden.Al die rare virussen hier.
Her voelt net of ik onder een wegenpers heb gelegen.Jij weer sterkte en zegen toegewenst.
Het is hier herfstig en ook veel regen hoor.
Gedeelde smart.

tut Metty