donderdag 30 april 2020

Watsan

December 2009 en januari 2010



Mambu maakt waterputten en plaatst pompen, repareert pompen en maakt latrines, enz. .. .. .. Hij kan dit doen als er genoeg sponsors zijn vanuit Nederland. wijken uit Liberia vragen om een pomp en Mambu maakt een plan en doet een voorstel in Nederland. Als er dan genoeg geld is, dan kan hij aan de slag. Zo zijn er al een aantal pompen geplaatst.
Schoon drinkwater is iets wat erg belangrijk is in Liberia, is er namelijk geen stromend water.

In verschillende wijken van de stad kan je gebruik maken van water van de Liberiaanse watermaatschappij. Echter de aansluiting naar je huis is duur en er staat ook niet altijd voldoende druk op de leiding.
De rode kap zit er altijd op, een metalen constructie met een hangslot zodat de pomp niet ontmanteld kan worden.De pomp kan gewoon worden gebruikt met de kap er op.Uit een put kun je het water wel gebruiken om je te wassen en om je kleren te wassen, maar voor drinkwater heb je een pomp met een filter nodig zodat je schoon water hebt.
De putten kunnen het beste in het droge seizoen gemaakt worden, dan ga je door met graven tot je water hebt en ben je zeker van water het hele jaar door.
De putten worden diep gegraven en elke keer wordt en een soort ring van cement (die Mambu zelf maakt) in gelegd en zo ga je dieper en dieper. Als dit klaar is kan er een systeem op geplaatst worden waar een pomp op kan. Nog een hele kunst en prachtig om te zien, als het dan klaar is en het water stroomt er uit.
De foto's zeggen genoeg denk ik, dus eerst wat foto's van de pompen.

De rode kap zit er altijd op, een metalen constructie met een hangslot zodat de pomp niet ontmanteld kan worden. De pomp kan gewoon worden gebruikt met de kap er op.
De cementen ringen, soms wel meer dan 13 dus erg diep, deze ringen maakt Mambu zelf.





















TODEE

Ook in een dorp een pomp geplaatst, dit was 2 uren rijden, Het laatste uur was een zeer slechte weg en dan met de auto vol spullen. De dorpsbewoners hadden zelf al voorbereidingen getroffen en inmiddels zelf een put gegraven en ringen erin.Een plek iets buiten het dorp waar de put geslagen is, hogerop in het dorp lukte het niet, geen goede graaf grond en geen water te vinden.
Dit is het dorp, de muren van de huizen worden versierd met handafdrukken.
























Geen opmerkingen: