donderdag 30 april 2020

Jo-Village

December 2009:

3 DAAGSE VAKANTIE BIJBELCLUB


Jo-Village is het dorp waar Mambu geboren is, zijn vader en stiefmoeder en een paar van zijn broers wonen hier nog. Er zijn in de tijd van Mercy Ships veel contacten gelegd met het dorp en dat heeft positief gewerkt. Inmiddels wordt er een nieuwe school gebouwd ook via Manneka sponsoring en wordt er een voetbalteam gemaakt met kinderen ook uit omliggende dorpen.

Er wonen 14 gezinnen in het dorp.
Het gebied ligt waar het dorp is een Moslim gebied, er zijn een aantal kleine dorpen en 1 groot "hoofddorp". De bewoners hebben hun eigen stuk grond en verbouwen er voedsel. Het is 3 uur lopen naar de verharde weg, dus vrij afgelegen van de bewoonde wereld Bijzonder was het dat dit dorp zich openstelde om een 3 daagse vakantie bijbelclub te gaan houden.



























rijst






Start van de bouw van de nieuwe school. De nieuwe school, de muren moeten aan de binnenkant nog gepleisterd worden en er moet nog beton gestort worden op de vloeren. Dit brengt weer een logistiek probleem met zich mee, want dan moet er zand aangeleverd worden met vrachtwagens, en om een vrachtwagen te vinden die over de slechte weg naar Jo-Vollage wil rijden moet je van goede huize komen. Toch is het gelukt en wordt er nu zand aangevoerd zodat er cement gemaakt kan worden.


In de volgende container die naar Liberia gaat zitten schoolbanken en stoelen uit Nederland, dus dan wordt de school compleet. De dorpsbewoners zijn er erg blij mee en werken hard.
Mooi is het dat dit dorp zich openstelde om een 3 daagse bijbelclub te houden. Speciaal daarvoor was een "banner" gemaakt om bij de ingang van het dorp te zetten.








Er werden 300 kinderen verwacht en die zijn ook gekomen, dus ga maar aan staan, wat een organisatie. Het dorp ligt ongeveer 2 uur rijden van Monrovia, het laatste stuk weg is zeer slecht, in de regentijd komen er geen auto's doorheen, alleen auto's met 4-wheeldrive .

Op 28 december was de 1e dag en kwamen alle kinderen uit alle dorpjes eromheen aangelopen, sommigen hadden wel 3 uur gelopen om te komen. Van elk dorp waren er 2 ouders mee om te begeleiden. Alle kinderen werden geregistreerd en kregen een naamkaartje met een leuk plakplaatje erop.
Ze bleven de hele dag aan komen lopen.


In samenwerking met Anneke en Mambu en een team uit Monrovia bij hun uit de kerk, die ook bij alle andere projecten betrokken zijn, en gesponsord door de Samaritan Purse en Manneka werd het mogelijk gemaakt om dit te organiseren.

Veel mensen hadden eigenlijk nog nooit van God en Jezus gehoord, ze waren geinteresseerd.

Er waren veel voorbereidingen getroffen, zo moest de school nog voor een deel afgebouwd worden, al het eten moest ingeslagen worden, borden, kopjes enz. .. ..
Het dorp zorgde voor het klaarmaken van het eten en alle logistiek eromheen en het "team" uit Monrovia verzorgde het programma voor de kinderen.
Alle kinderen bleven slapen en kregen 3 x per dag eten en drinken. Ik heb er van genoten om te zien hoe de kinderen genoten, geen wanklank, geen gezeur, enorm veel interesse in alles en lol met elkaar.


















De 300 kinderen werden in 4 groepen verdeeld, de eerste groep leerde een Bijbeltekst, de tweede groep ging zingen en leerde allemaal nieuwe liedjes aan, de derde groep kreeg een mooi bijbelverhaal te horen met weer prachtige flanelplaten en de vierde groep ging spelletjes doen. Om de zoveel tijd wisselden de groepen elkaar af, genoeg afwisseling dus, en zo ging dat 3 dagen.
Met z'n allen op de foto bij de ingang van het dorp.


In 1 van de lokalen vertelt Ezechiel de bijbelverhalen, hij gebruikt een flanelbord wat het allemaal erg begrijpelijk maakt voor de kinderen. Ze hangen aan zijn lippen, ook de ouders van de kinderen vonden de verhalen boeiend. De 1e dag werd het verhaal van de schepping verteld, daarna het verhaal van Noach en de ark en de laatste dag het verhaal over de smalle en de brede weg. Ezechiel en ook de andere medewerkers, hadden na 3 dagen geen stem meer over, ze waren zelf ook enorm enthousiast over het hele gebeuren en hebben alles gegeven.
In een ander lokaal wordt aan de kinderen een bijbeltekst geleerd






Iedereen kreeg de laatste dag een t-shirt met opdruk van de vakantiedagen en op de achterkant de tekst van een liedje: My God is so big, so strong and so mighty, there is nothing my God can not do: For You


Ook werden er nog voetbalshirts, schoenen en hesjes gegeven voor het nieuwe voetbalteam, de kinderen waren erg enthousiast.

Het was bijzonder om dit mee te mogen maken, in zo'n klein dorpje, zo'n groots gebeuren met 300 kinderen en ook nog extra ouders enz. Het was de 1e keer dat dit georganiseerd was, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. Iedereen heeft er veel van geleerd en iedereen heeft enorm zijn best gedaan om alles in goede banen te leiden. Het was gewoon heel erg geslaagd!

Geen opmerkingen: