woensdag 2 mei 2007

Screening

Hallo allemaal,

De fotoknop deed het een half uur geleden weer, maar is nu weer in error. De foto die er nu op staat was een test van mijn 'helpdesk'neef en het is de Anastasis.
Dus nu maar even zonder foto's dan.
Morgen 3 mei is de screeningsdag, dit houdt in dat er mensen kunnen komen om zich te melden voor een gratis operatie. Er wordt gescreend voor orthopedisch ingrepen, max-fax ( is gezichtstumoren en misvormingen) en plastische chirurgie. De oogartsen zitten al vol, dus geen oogscreening deze keer.
Er worden wel meer dan 1000 mensen verwacht, we zullen werken in een voetbalstadion in de stad. De rijen zullen zich vannacht al gaan vormen, dus vanavond om 00:00 uur gaat er al een groep heen om mensen op te vangen die in de rij willen gaan staan en waarschijnlijk niet geholpen kunnen worden. Iedereen komt erop af ook al is er duidelijk aangegeven wie wel en wie niet kan komen wat betreft de aandoeningen. Maar mensen proberen het toch en om te voorkomen dat iemand de hele nacht in de rij staat die bijv. buikpijn heeft gaat er nu al een groep heen om die mensen weer naar huis te sturen.
Dan gaat om 5 uur de eerste groep auto's erheen en zo worden alle vrijwilligers die meewerken aan die dag naar het stadion gebracht en weer opgehaald aan het eind van de dag.
Vanavond hebben we allemaal info gehad over het hoe en wat en waarom en hebben we per team gebeden voor de dag van morgen. Ik ben dit keer ingedeeld bij een orthopedisch team, dit is een fysiotherapeute en een practical nurse. Kinderen met klompvoeten, contracturen, vergroeide ledematen enz. Zij doen een voorscreening voor juli, dan komt de orthopedisch chirurg aan boord en die bekijkt dan of de patient inderdaad geopereerd kan worden of niet. Mijn taak is om alles op te schrijven en in te plannen en de patienten een kaart mee te geven voor juli op welke dag ze terug moeten komen en uitleggen dat het dan pas bekend wordt of ze wel/niet geopereerd kunnen worden. De andere screeninggroepen horen wel direct dezelfde dag of ze wel/niet geopereerd kunnen worden, want die artsen zijn ter plekke aanwezig, er wordt dan ook direct bloed afgenomen en weefsel onderzocht en iedereen krijgt multivitamines en ijzertabletten mee om aan te sterken voor de komende operatie.
Het wordt een lange drukke dag, dat is waar we hier voor zijn, mensen een gratis operatie aan kunnen bieden met kans op hoop en genezing.
Verder hebben we vanavond tig broodjes gesmeerd met boter, die krijgen de mensen die in de rijen staan te wachten en er wordt water rondgedeeld, want iedereen staat gewoon de hele dag in de brandende zon te wachten om aan de beurt te komen. Bijna de hele crew is ingezet, iedereen heeft een taak, van water ronddelen tot bloedafnemen of bidden met de mensen die gebed nodig hebben.
Vandaag is de laatste operatiedag geweest hier aan boord en de afdeling blijft nog een week open en als dan alles patienten naar huis zijn wordt het een ander leven hier aan boord. Even een paar weken niet als verpleegkundige aan het werk, maar inpakken, sjouwen en inrichten als de Africa Mercy hier is. Die wordt hier 21 mei verwacht en dan starten 24 juni de operatiekamers op het nieuwe schip. Dit lijkt allemaal erg lang, dik 6 weken, maar die tijd is wel nodig om alles te regelen en te organiseren aan boord hier en daar op het nieuwe schip. Ook vertreken er veel mensen in juni, dus komen er ook weer veel nieuwe mensen, ook veel verpleegkunidgen vertrekken.
Er blijven iets van 10 over die langer blijven, dus ook weer een nieuw team wat ingepraat moet worden en met elkaar moet gaan werken.

Dit weekend is mijn laatste werkweekend en dan even gewoon overdag aan het werk en de weekenden vrij, zal wel vreemd zijn om niet op de ward ( afdeling) te werken, maar ook dat hoort er bij en het moet allemaal gebeuren en klaar zijn als de operatiekamers weer gaan draaien, want morgen worden er heel wat mensen ingepland voor de komende maanden tot eind november.
Nou, ik zal proberen of ik kan slapen, het is nu 22:00 uur en ik moet er al vroeg uit.
Verslag van de screeningsdag gaat volgen zodra ik daar de puf voor heb.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Mirjam,

We wensen je vandaag veel sterkte en zullen aan je denken.
Als je de hele dag intensief met mensen bezig bent, mag er wel een crew komen om jullie te verzorgen.

Hou je taai!

Groetjes,

Klaas en Wiesje

Anoniem zei

hoi mirjam
heel veel sterkte morgen
groetjes diana